FAS-föreningen på internationell konferens i Madrid

För sjunde gången anordnades den stora internationella EUFASD-konferensen, där experter och intressenter från hela världen samlades. Den här gången i Madrid under temat "Fetal Alcohol Spectrum Disorders: Walking to the future". FAS-föreningen var givetvis på plats.

Framstående forskare, vårdgivare och organisationer från hela världen presenterade sina arbeten och utbytte erfarenheter om arbetet för att öka medvetenheten om FASD och hur stödet för de drabbade kan utvecklas.

Under konferensen presenterade FAS-föreningens stipendiat Sara Wallhed Finn sin studie om användning av farmakologisk behandling för alkoholmissbruk under graviditet i Sverige. Vi är oerhört stolta över att stötta forskning som bidrar till ökad förståelse och förebyggande av alkoholrelaterade fosterskador.

Av särskilt stort intresse för oss i Sverige var presentationen av de riktlinjer för utredning och diagnosticering av FASD som man nu fått på plats i Norge. Presentationen gjordes av Gro Løhaugen, neuropsykolog och ledare av Nordens enda kompetenscenter för alkohol- och drogrelaterade fosterskador vid Arendals sjukhus i Norge. Abstract >>  

Ytterligare en mycket intressant presentation gjordes av Dr Mirjam Landgraf från tyska kompetenscentret för FASD vid universitetssjukhuset i München, där man tagit fram de första evidensbaserade riktlinjerna för interventioner för barn och ungdomar med FASD. Abstract >>

Konferensen gav oss också möjlighet att fördjupa vårt samarbete med organisationer i våra nordiska grannländer. Tillsammans kan vi stärka vårt engagemang i arbetet för att införa gemensamma riktlinjer för såväl utredning och diagnosticering som interventioner.

Vi strävar alla mot en framtid där personer med FASD får bättre vård och att färre barn föds med alkoholrelaterade fosterskador.

Konferensen avslutades med att organisationen bakom nästa konferens, Vivre avec le SAF, presenterade sig och avslöjade att EUFASD8 hålls i september 2026 i franska Amiens, cirka 15 mil norr om Paris.

Hela posterprogrammet från konferensen finns här >>

Abstracts för muntliga presentationer finns här >>

<< Tillbaka
C
h
a
t
t
Nyhetsbrev